Cyberrisico’s: a never ending story

De laatste jaren is cybercriminaliteit alom tegenwoordig. Recent onderzoek van Unizo heeft aangetoond dat bijna de helft van alle Belgische bedrijven al het doelwit is geweest van een cyberaanval, in welke vorm dan ook. Door de uitgebreide media aandacht is er bij ondernemers gelukkig een bewustwording opgetreden om deze risico’s beter te beheersen. Een cyberverzekering is één van de oplossingen voor dit alsmaar toenemend probleem.
 
Een ongeluk schuilt vaak in een klein hoekje. Bij een cyberaanval is dat vaak zeer letterlijk te nemen. Hackers gaan op zoek naar de kleinste opening in de IT systemen van een bedrijf om van daaruit toe te slaan. Hoe goed we ook opletten zijn menselijke fouten echter de meest voorkomende oorzaken van een cyberaanval. Een geïmpacteerde bijlage uit een mail openen, IT updates niet tijdig uitvoeren, klikken op een verkeerde link, … We kennen het allemaal.

 

De gevolgen van een cyberaanval zijn vaak niet te onderschatten. Naast de schade aan de eigen IT infrastructuur kan ook het bedrijf tot stilstand komen waardoor dit een impact heeft op de omzet. Naast de eigen schade kunnen ook derde partijen schade lijden door toedoen van een cyberaanval in je eigen bedrijf. Sinds 2018 is het trouwens wettelijk verplicht om een GDPR melding te maken bij de bevoegde instanties. Kortom: bij een cyberaanval komt heel wat kijken!
 

Vandaag de dag is het belangrijk om je IT infrastructuur kritisch te bekijken. Dit doe je best samen met een gespecialiseerde partner. Creëer zelf een beveiligde IT omgeving, zorg voor alertheid bij jezelf en je medewerkers, maak dagelijks back ups van cruciale data, werk met een tweestapsverificatie als je inlogt op de bedrijfsomgeving. Het zijn maar enkele tips waar we vandaag aan moeten denken.

Technologie staat echter nooit stil en hackers worden alsmaar inventiever en zoeken nieuwe manieren om toch binnen te geraken in je bedrijf. Er zal dus altijd een restrisico zijn dat je niet zelf in de hand hebt met potentieel een grote financiële impact. Hier kan de cyberverzekering een oplossing bieden. De premie van dergelijke verzekering is immers maar een fractie van de werkelijke kost van een cyberaanval.

 

Een cyberverzekering biedt enkele grote waarborgen:

  • Bijstand: 24/7 staat er een team van specialisten klaar om elk cyberprobleem zo snel als mogelijk op te lossen. Ontzorgen is hierbij essentieel. Het gaat hierbij om IT specialisten, juridische adviseurs en crisis/communicatie managers
  • Eigen schade (first party): denk hierbij aan de kosten voor het herstel van je eigen IT omgeving, kosten door afpersing, omzetverlies door bedrijfsstilstand, kosten voor data-herstel, …
  • Schade aan derden (third party): door een data lek ontstaat er een inbreuk op de privacywetgeving (GDPR), gelekte gegevens van een leverancier zorgen voor een schadeclaim, …
 

Elke cyberverzekering vereist maatwerk. Het team van Proteas Verzekeringen staat je daarom met raad en daad bij over preventie én het correct indekken van het restrisico door middel van een juiste verzekering.

Graag meer informatie over de mogelijkheden en tarieven? Contacteer ons en we bekijken het samen. Samen aan riskmanagement doen is wat ons drijft!

Cyber verzekering proteas

Meer pensioen als zelfstandige?

Denk dan tijdig aan een VAPZ! In onze whitepaper hebben we alles gebundeld wat je moet weten zodat jij zorgeloos kan genieten van een mooi , fiscaal vrindelijke, aanvullend pensioen.